Izložba „Preporođeni Šibenik u povodu 150. obljetnice pobjede Narodne stranke u Šibeniku 1872./1873.“

14. sij. 2023.

Nakon znanstvenog kolokvija „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskog narodnog preporoda“, koji je održan u studenome prošle godine, obilježavanje 150 godina od pobjede Narodne stranke na općinskim izborima u Šibeniku nastavljeno je predstavljanjem prigodne izložbe koju su organizirali Državni arhiv u Šibeniku i Muzej grada Šibenika.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak naglasio je važnost događaja iz 1872. i 1873. godine i njihov veliki utjecaj na razvoj grada. Podsjetio je kako je pobjeda Narodne stranke na izborima za Dalmatinski sabor 1870. godine značila pobjedu političkog programa sjedinjenja Dalmacije s Hrvatskom i daljnje jačanje procesa hrvatske nacionalne integracije. Njenom pobjedom na općinskim izborima održanim u Šibeniku 1872. godine počelo je dugogodišnje razdoblje narodnjačke uprave tijekom koje je ostvaren jedan od temeljnih ciljeva hrvatskoga narodnog preporoda – uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u općinsku administraciju i škole. Istaknuo je kako je upravo to razdoblje Šibeniku donijelo cjelovitu preobrazbu u urbano središte s razvijenom industrijom te prometnom i komunalnom infrastrukturom. „Temelji razvoja grada koji su tada postavljeni zadržali su svoje obrise sve do kraja 20. stoljeća za što najveća zasluga pripada općinskom načelniku i prvaku Narodne stranke u Šibeniku Anti vitezu Šupuku“, zaključio je državni tajnik Poljičak zahvalivši organizatorima izložbe.

Kroz devet cjelina na izložbi su predstavljeni prijelomni događaji koji su obilježili pobjedu i dolazak Narodne stranke na vlast u Šibeniku, preobrazbu grada koja je slijedila kao i razvoj društvenog i kulturnog života. Izložbeni panoi ilustrirani su snimkama bogate pisane baštine koja je nastala u tom vremenu, a danas se čuva ponajprije u Državnom arhivu u Šibeniku i Muzeju grada Šibenika, ali i Državnom arhivu u Zadru, Hrvatskom Državnom arhivu, Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Znanstvenoj knjižnici u Zadru. Izložba ostaje otvorena do 20. veljače, a ulaz je besplatan.

Izvor: www.min-kulture.gov.hr

Nove objave

Međunarodni tjedan arhiva

Međunarodni tjedan arhiva

U povodu Međunarodnog tjedna arhiva (5. – 9. lipnja 2023.) i Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja 2023.) pozivamo Vas na javno predavanje Grozdane Cvitan Ostavština Ive Brešana u Državnom arhivu u Šibeniku 5. lipnja u 18 sati Brešanova soba (foaje Hrvatskog narodnog...

8. DANI ICARUS HRVATSKA

8. DANI ICARUS HRVATSKA

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS, projektom E-ROUTES, Državnim arhivom u Šibeniku i drugim partnerima organizira Međunarodni znanstveno-stručni skup 8. dani ICARUS Hrvatska – Unaprjeđenje doživljaja baštine – istraživanje kulturnih ruta / Enhancing...

Skip to content