Međunarodni dan arhiva

8. lip. 2020.

Međunarodni dan arhiva 9. lipnja u svijetu se obilježava od 2008. godine, a u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. godine. Navedeni datum obilježavanja izabran je u sjećanje na dan osnutka Međunarodnoga arhivskog vijeća (The International Council on Archives – ICA) 1948. godine.

Ta je međunarodna stručna udruga posvećena učinkovitom upravljanju zapisima, te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine kroz stručnu suradnju arhivskih i drugih stručnjaka za upravljanje zapisima diljem svijeta. Stoga arhivi svake godine taj dan/tjedan odgovarajućim programima nastoje sa svojim postojanjem i djelovanjem upoznavati lokalne, područne i nacionalne zajednice u kojima djeluju, a Međunarodno arhivsko vijeće sveukupnu svjetsku javnost pokušava upoznavati s arhivskom baštinom i suvremenim zapisima (koji će to također jednom postati), koji su povjereni na skrb arhivskim stručnjacima.

Nove objave

8. DANI ICARUS HRVATSKA

8. DANI ICARUS HRVATSKA

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS, projektom E-ROUTES, Državnim arhivom u Šibeniku i drugim partnerima organizira Međunarodni znanstveno-stručni skup 8. dani ICARUS Hrvatska – Unaprjeđenje doživljaja baštine – istraživanje kulturnih ruta / Enhancing...

Skip to content