Međunarodni tjedan arhiva 7. – 11. lipnja 2021.

7. lip. 2021.

Međunarodni dan arhiva 9. lipnja u svijetu se obilježava od 2008. godine u sjećanje na dan osnutka Međunarodnoga arhivskog vijeća (International Council on Archives) 1948. godine. Arhivi diljem svijeta svake godine obilježavaju svoj dan i tjedan odgovarajućim programima kojima nastoje lokalne, područne i nacionalne zajednice upoznati sa svojim djelovanjem te podići svijest javnosti o važnosti očuvanja, zaštite i korištenja arhivskog gradiva.

Programska knjižica Međunarodni tjedan arhiva 7. – 11. 6. 2021.

Program obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva 2021. u Državnom arhivu u Šibeniku:

9. lipnja 2021.
Digitalni arhiv Državnog arhiva u Šibeniku – digitalni.dasi.hr

11. lipnja 2021.
Predstavljanje prvog broja tiskanog izdanja i mrežne stranice časopisa Vjesnik dalmatinskih arhiva – Izvori i prilozi za povijest Dalmacije (VDA)

Državni arhiv u Dubrovniku, Državni arhiv u Splitu, Državni arhiv u Šibeniku i Državni arhiv u Zadru predstavit će tiskano izdanje prvog broja i mrežnu stranicu časopisa Vjesnik dalmatinskih arhiva – Izvori i prilozi za povijest Dalmacije (VDA). Časopis objavljuje radove iz područja arhivističke teorije i prakse, radove o povijesti Dalmacije iz gledišta različitih društvenih i humanističkih znanosti temeljenih na istraživanjima izvornog arhivskog gradiva pohranjenoga u arhivskim i ostalim baštinskim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te radove koji se temelje na objavi izvora i manjih cjelina izvornog gradiva (inventari, prijepisi, prijevodi, preslici karata i grafika, regesta i dr.).
Predstavljanje prvog broja tiskanog izdanja i mrežne stranice časopisa Vjesnik dalmatinskih arhiva – Izvori i prilozi za povijest Dalmacije (VDA) bit će održano u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku s početkom u 12:00 sati.

Nove objave

Međunarodni tjedan arhiva

Međunarodni tjedan arhiva

U povodu Međunarodnog tjedna arhiva (5. – 9. lipnja 2023.) i Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja 2023.) pozivamo Vas na javno predavanje Grozdane Cvitan Ostavština Ive Brešana u Državnom arhivu u Šibeniku 5. lipnja u 18 sati Brešanova soba (foaje Hrvatskog narodnog...

8. DANI ICARUS HRVATSKA

8. DANI ICARUS HRVATSKA

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS, projektom E-ROUTES, Državnim arhivom u Šibeniku i drugim partnerima organizira Međunarodni znanstveno-stručni skup 8. dani ICARUS Hrvatska – Unaprjeđenje doživljaja baštine – istraživanje kulturnih ruta / Enhancing...

Skip to content