Obilježena 15. godišnjica osnutka arhiva u Međimurju, Šibeniku i Vukovaru

6. lis. 2022.

Državni arhiv u Šibeniku, Državni arhiv u Vukovaru i Državni arhiv za Međimurje u 2022. godini obilježavaju 15. godišnjicu svog osnutka i djelovanja. Tim se povodom u okviru obilježavanja ovogodišnjih Dana europske baštine u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu održao prigodan program.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak u pozdravnoj je riječi istaknuo kako je osnivanjem ovih arhiva 2007. godine prepoznata važnost širenja mreže državnih arhiva u cilju osiguravanja adekvatne zaštite pisane baštine na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. „Postignutim rezultatima ovi su arhivi zorno potvrdili važnost odluke Ministarstva kulture i medija o njihovom osnivanju te se svojim radom istaknuli kao važni čimbenici u zaštiti i promicanju vrijednosti pisane baštine u lokalnim zajednicama“, zaključio je državni tajnik Poljičak.

Ravnatelji arhiva predstavili su djelatnost svojih ustanova tijekom posljednjih 15 godina naglasivši posebno određene aspekte stručnog djelovanja. Tako je ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku mr. sc. Nataša Mučalo istaknula bogatu izdavačku djelatnost arhiva, a posebice dva izdavačka niza kojima se objavljuju arhivski izvori.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez predstavio je projekte kulturno-prosvjetne djelatnosti arhiva te programe arhivske pedagogije kroz koje su razvijene didaktičke igre namijenjene djeci od predškolske do srednjoškolske dobi s ciljem upoznavanja zavičajne prošlosti.

Ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar predstavio je projekt unaprjeđenja mrežne dostupnosti podataka o arhivskom gradivu koje arhiv čuva, kojim je povećana vidljivost gradiva, a zainteresiranoj javnosti olakšano njegovo korištenje.

U predvorju Hrvatskog državnog arhiva postavljena je prigodna informativna izložba o povijesti arhivske djelatnosti u nadležnosti ovih arhiva te njihovim aktualnim projektima, koja se može razgledati do kraja ovog tjedna.

Izvor: www.min-kulture.gov.hr

Nove objave

OBAVIJEST O ISHODU NATJEČAJNOG POSTUPKA

KLASA: 112-01/24-01/09 URBROJ: 124-01-23-56 Šibenik, 14. svibnja 2024. Na temelju članka 10. stavka 1. točke 10. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, br. 25/13, 85/15, 69/22) Državni arhiv u Šibeniku objavljuje OBAVIJEST O ISHODU NATJEČAJNOG...

POZIV NA TESTIRANJE KANDIDATA

koji su podnijeli pravovremene i potpune prijave te ispunjavaju formalne uvjete iz javnog natječaja za zasnivanje radnog odnosa (Narodne novine br. 44/2024)

Skip to content