Obilježena 15. godišnjica osnutka arhiva u Međimurju, Šibeniku i Vukovaru

6. lis. 2022.

Državni arhiv u Šibeniku, Državni arhiv u Vukovaru i Državni arhiv za Međimurje u 2022. godini obilježavaju 15. godišnjicu svog osnutka i djelovanja. Tim se povodom u okviru obilježavanja ovogodišnjih Dana europske baštine u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu održao prigodan program.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak u pozdravnoj je riječi istaknuo kako je osnivanjem ovih arhiva 2007. godine prepoznata važnost širenja mreže državnih arhiva u cilju osiguravanja adekvatne zaštite pisane baštine na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. „Postignutim rezultatima ovi su arhivi zorno potvrdili važnost odluke Ministarstva kulture i medija o njihovom osnivanju te se svojim radom istaknuli kao važni čimbenici u zaštiti i promicanju vrijednosti pisane baštine u lokalnim zajednicama“, zaključio je državni tajnik Poljičak.

Ravnatelji arhiva predstavili su djelatnost svojih ustanova tijekom posljednjih 15 godina naglasivši posebno određene aspekte stručnog djelovanja. Tako je ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku mr. sc. Nataša Mučalo istaknula bogatu izdavačku djelatnost arhiva, a posebice dva izdavačka niza kojima se objavljuju arhivski izvori.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez predstavio je projekte kulturno-prosvjetne djelatnosti arhiva te programe arhivske pedagogije kroz koje su razvijene didaktičke igre namijenjene djeci od predškolske do srednjoškolske dobi s ciljem upoznavanja zavičajne prošlosti.

Ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar predstavio je projekt unaprjeđenja mrežne dostupnosti podataka o arhivskom gradivu koje arhiv čuva, kojim je povećana vidljivost gradiva, a zainteresiranoj javnosti olakšano njegovo korištenje.

U predvorju Hrvatskog državnog arhiva postavljena je prigodna informativna izložba o povijesti arhivske djelatnosti u nadležnosti ovih arhiva te njihovim aktualnim projektima, koja se može razgledati do kraja ovog tjedna.

Izvor: www.min-kulture.gov.hr

Nove objave

Obavijest o ishodu natječajnog postupka

Državni arhiv u Šibeniku objavio je dana 22. studenoga 2023. godine javni natječaj za prijam zaposlenika za radna mjesta arhivski tehničar (m/ž): jedan izvršitelj (m/ž) na neodređeno vrijeme, puno radno vrijeme i jedan izvršitelj (m/ž) na određeno vrijeme (zamjena do...

Skip to content