Otvorena izložba „Preporođeni Šibenik – 150. obljetnica pobjede Narodne stranke u Šibeniku 1872./1873.“

21. lis. 2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 19. listopada svečano je otvorena izložba Preporođeni Šibenik – 150. obljetnica pobjede Narodne stranke u Šibeniku 1872./1873. koja se može razgledati do 3. studenoga 2023. godine i besplatna je svim posjetiteljima.

Izložba je dio programa obilježavanja 150. obljetnice pobjede Narodne stranke na općinskim izborima 1872. godine i uspostave narodnjačke općinske uprave u Šibeniku 15. siječnja 1873. godine.

Na početku svečanosti okupljenima se obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, ravnateljica Državnoga arhiva u Šibeniku mr. sc. Nataša Mučalo, suautor izložbe Branimir Renja i državni tajnik pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak.

Izložbu su organizirali Državni arhiv u Šibeniku i Muzej grada Šibenika u suradnji s Knjižnicom.

Na izložbi su predstavljeni prijelomni događaji koji su obilježili pobjedu i dolazak Narodne stranke na vlast u Šibeniku, preobrazbu grada koja je slijedila kao i razvoj društvenoga i kulturnoga života.

Izložbeni panoi ilustrirani su snimkama bogate pisane baštine koja je nastala u tome vremenu, a danas se čuva ponajprije u Državnome arhivu u Šibeniku i Muzeju grada Šibenika, ali i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Državnome arhivu u Zadru, Hrvatskome državnom arhivu, Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ i Znanstvenoj knjižnici u Zadru.

Nove objave

Javni natječaj za prijam zaposlenika

Rok za podnošenje prijava je 8 dana od objave natječaja u Narodnim novinama. Pisane prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta natječaja dostavljaju se na adresu: Državni arhiv u Šibeniku, Velimira Škorpika 6/A, 22 000 Šibenik s naznakom: „Natječaj za radno mjesto arhivskog tehničara/tehničarke“.

Skip to content