Znanstveno-stručni simpozij “500. obljetnica osmanlijskih osvajanja Promine”

18. svi. 2022.

Općina Promina u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Krka, Državnim arhivom u Šibeniku, Gradskim muzejom Drniš i Maticom hrvatskom Drniš organizira Znanstveno-stručni simpozij povodom 500. OBLJETNICE OSMANLIJSKIH OSVAJANJA PROMINE koji će se održati 27. svibnja u Eko kampusu “Krka” u Puljanima.

28. svibnja 1522. Turci su zauzeli Prominu, što je uzrokovalo veliko iseljavanje stanovništva prema zapadu. Tom prilikom smještaju posadu u Oklaju i podižu Bandalovića kulu za smještaj straže koja je trebala kontrolirati okolne putove te grad Šušelj u Lukaru radi obrane od Mlečana, Morlaka i uskoka. U Nečvenu smještaju općinu Nečven koja je obuhvaćala današnju Prominu, a jedno vrijeme u njemu se nalazilo i sijelo sandžaka Zakrčje, dok nije prešlo u Knin. Lokalno stanovništvo pružalo je veliki otpor Turcima, zbog čega je desetkovano u tom razdoblju. Godine 1688. Promina je oslobođena od Turaka.

Svoja izlaganja najavilo je desetak stručnjaka i znanstvenika, arheologa, povjesničara i muzealaca, a dio programa posvećen je i djeci Područne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog u Oklaju za koju će, među ostalim, biti organizirana i mala škola arheologije.

Znanstveno-stručni simpozij o osmanlijskim osvajanjima održat će se u okviru projekta “Nepoznata Krka, skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke”.

PROGRAM ZNANSTVENO-STRUČNOG SIMPOZIJA

 

Nove objave

Obavijest o ishodu natječajnog postupka

Državni arhiv u Šibeniku objavio je dana 22. studenoga 2023. godine javni natječaj za prijam zaposlenika za radna mjesta arhivski tehničar (m/ž): jedan izvršitelj (m/ž) na neodređeno vrijeme, puno radno vrijeme i jedan izvršitelj (m/ž) na određeno vrijeme (zamjena do...

Skip to content